Hajdu bojler Hőszigetelése
A tartályt körülvevő hőszigetelés jellege, vastagsága határozza meg, milyen gyorsan hűl el a víz a tartályban,
mennyit fogyaszt a bojler. A víz felmelegítéséhez minden készülékben ugyanannyi energiára van szükség, de nem a hőntartására! A szigetelésbeli különbségek 2-3-szoros eltérést eredményeznek a bojlerek hőveszteségében. Ezért is tervezi már régóta az EU, hogy a hűtőszekrényekhez, mosógépekhez – és egyéb háztartási gépekhez – hasonlóan a vízmelegítés eszközeire is bevezeti az energiacímkét. Így a vízmelegítők is könnyebben összehasonlíthatók lesznek az energiahatékonyság szempontjából.
A szigetelésen kívül persze a tartályban lévő víz és a bojler környezeti hőmérséklete is befolyásolja a hőveszteséget.
Az energiacímkén feltüntetett adatok szabványos mérésen alapulnak, ami 65 oC-os vízhőmérsékletenés 20 oC-os környezeti hőmérsékleten történik. Ez 45 oC-os hőmérséklet-különbséget jelent. Ha ettől kisebb hőmérséklet-különbséggel üzemeltetjük vízmelegítőnket, akkor a megadott értékeknél kisebb hőveszteséget kapunk, ha nagyobbal, akkor nagyobbat. A vízhőmérséklet csökkentése jótékony hatással van a vízkőképződésre is, csökkenő mennyiségű vízkövet jelent, amit a kemény vizes területeken
élők ismernek csak igazán! A csökkentés azonban higiéniai szempontból kártékony hatású, elősegíti a legionella baktériumok elszaporodását.
Ideálisnak a középút tűnik (ahogy sok más esetben is), működtessük a vízmelegítőt 60 oC körüli hőmérsékleten, így nem lesz sok vízkövünk,
nem lesz nagy a hőveszteségünk és nem is lesz nagy a baktérium-veszély.
Persze, hogy 60 °C-on működtessünk egy villanybojlert, ahhoz az kell, hogy el is tudja látni a feladatát. Úgy legyen kiválasztva,
hogy a jellemzően fellépő melegvízigénnyel összhangban legyen a melegvíz-szolgáltatása. A rendkívüli vízigény pedig biztosítható
hőmérsékletemeléssel, néhány alkalom még nem okoz semmi „bajt”.
A kiválasztást megkönnyíti és az alacsonyabb hőmérsékleten történő működtetést segíti, hogy ma már az áramszolgáltatók többnyire az „éjszakai” áramot nappal is biztosítják a HFKV-k segítségével, ezzel mintegy utánfűtik a villanybojlereket. Mármint azokat, amelyek vezérelt hálózatról működnek: a 30 liter fölöttiek többségükben erról működnek.
Elhangzott, hogy a vízhőmérséklet csökkentése elősegíti a legionella baktériumok elszaporodását, de miért baj ez? A természetes vizeinkben, ivóvízben előforduló legionella baktérium az emberre akkor válik veszélyessé, ha vízpermet (aeroszol) formájában belélegezve bekerül a tüdőbe elegendő egyedszámban, így egy tüdőgyulladásos betegséget (legionellózis) okoz. Különösen veszélyeztettek az idős és immunhiányos személyek. A baktérium ideálisan szaporodik a 35-40 oC-os vízben, meglehetősen jó hőtűrése révén csökkenő ideig jelen lehet még az 50-55 oC-os vízben is. E fölötti hőmérsékleten folyamatosan pusztul, 70 oC körüli hőmérsékleten néhány másodperc alatt.
No Comments