Sokéves vízszerelő tapasztalatunk eredményeként garantált minőséget biztosítunk a vállalt munka gyors, pontos és precíz elvégzését illetően, hiszen mindig megrendelőink maximális elégedettségére törekszünk.
+36304202376

Budapest és Pest megye

|

Hívható: 7-20-ig

Kövessen minket
Top

Blog

Villanybojler meghibásodás okai

A bojler ( álltalános tudnivalók, bojler hibák, bojler szerelés, bojlerfelújítás)

 

Előszőr is, mielőtt kitérnénk a háztartásunkban lévő villanybojler meghibásodásának okaira, és lehetséges tüneteire, ismerjük meg egyáltalán magát a bojlert, mint ezközt, mire való, milyen fajtái léteznek, és érdemes e otthon neki állni a szerelésnek.

Gondolom azzal nem mondok el nagy titkot egy olvasónak sem, ha elárulom ebben az írásban,hogy a bojlert magát,melegvíz előállítására találták fel.Ezt az egyszerű, de annál hasznosabb és olykor törődést igénylő készüléket.
A hangsúly itt most a „törődésen” van, mivel azt már sajnos az elmúlt évtizedekben tapasztalhattuk, hogy sajnos egyetlen egy készüléket sem terveztek örök életűre.Hogy megtudjuk miféle törődést igényelnek ezek a berendezések, térjünk ki gyorsan rá nagyjából milyen főbb alkatrészekből áll össze egy elektromos bojler, majd utána kitérhetünk egyes hibáinak forrására is.

A bojler főbb alkatrészei:
-Bojler test(Általában sima lemezből készült, körbehengerelt test, vastag szigetelővel körbevéve, lezománcozva)((A kidobásra ítélt Bojler Veszélyes hulladéknak számító tárgy, ezért tárolását,
vagy leadását semmilyen formában nem javasoljuk, inkább kérje meg szerelőjét a szakszerű elszállításra)

-Alaplap: erre a részére lehet felszerelni a müködtetéshez szükséges alkatrészeit a bojlernek

-Fűtőszál: a bojler lelke, ő felel a mindennapokban olyan természetesnek számító melegvízért(több tucat fajta fűtőszál van, de vigyázni kell. Egyik másik bojler alaplapjához,nem mindegyik fűtőszáll szerelhető be.)

-Anód: Fontos szerepe, a bojler falára lerakódni készülő vízkő összegyűjtése, bevonzása.Ami itt fontos, az a házban fellelhető földelés szakszerű kialakítása a bojlernél is, ugyanis enélkül a bojler falán
talál magának lerakódásra alkamas helyet a vízkő. Itt fontos megjegyezni hogy nem elég csak az alaplapba beletekerni az anódot, mondván hogy az össze van kötve a testel( a lezománcozott alaplapok képesek
akkora ellenálást képezni, hogy az anód ne tudja beteljesíteni azt az egy, de létfontosságú szerepét, hogy rajta rakódjon le a vízkő, és ne a bojlerünk végezze ki idő előtt, azaz kilyukadjon.

-Túlfolyó szelep: szerepe a többletvíz „kicsöpögtetése”, vagy a rosszul beállított villanybojler túllforrásának kivezetése.

Illetve ha a háztartásunk Pest megyében, azon belül is a Budai oldalon helyezkedik el, van még egy fontos alkatrész amit érdemes beszerelni , még pedig egy nyomáscsökkentő szelep. Ez sajnos a túl nagy víznyomás követeli meg,ami alap hangon egy két helyen akkora, mint amire magát a bojlert tervezték maximális nyomásra, (Bar) értékre. Ezzel még nem is lenne probléma, de nem számolják bele a melegvíz térfogatnövekedését, ami még plusszban növeli ezt az értéket,és ha nincs a bojlerünk előtt ez a pár ezer forintos tétel, jobbik esetben csak kilyukad, rosszabbik esetben fel is tud robbani/szétnyílni a bojlerünk. Szerelés előtt mindig érdeklődjön Víz,illetve bojler szerelőjétől,ajánlja e a nyomáscsökkentő
szelep beszerelését vagy sem.

Térjünk rá néhány tipikus bojler hibára, és következményeire

Fűtőszál hiba: Leggyakoribban előforduló hiba egy villanybojlernél, számtalan oka lehet a kialakulásának, álltalában a vízkövesedés, amit laikus szemmel az esetek nagy részében nem fog tudni megállapítani. Sajnos mint minden lehetséges hibánál,precízen felkell mérni berendezése állapotát. Érdemes felkeresni vele egy szakképzzett bojlerszerelőt, aki pillanatok alatt felméri készüléke álapotát, és tanácsot ad milyen lehetőségekkel élhet tovább.

Sajnos magyarországról elmondható hogy különösen híres kemény vizeiről, ami sajnos nem tesz jót a vízzel müködő készülékeinek.Bojler, mosgép, szaniterek, fürdőszobájában fellelhető gyakorlatilag összes eszköze.Viszont, hogy ne menjünk olyan messzire elég csak a konyhába körülnézni. Mosogatógép, kávéfőző, lábosok, fazekak, de még a házikedvencünk fém itató edényének szélén is találkozhatunk ezzel a jelenséggel, ugyanis ahova a kemény víz eljut, ott szinte biztos hogy pusztítást csinál.
Ha nincs többszézezer forintos vízlágyító rendszere, akkor ezzel a problémával előbb-utóbb szembe kell néznie.

Zárlatos fűtőszál: Egy érdekes jelenség, álltalában a fűtőszál réz burka szétnyílik, a cekász közvetlenül a víz útján zárja rövidre az áramkört. Ha jól kivan alakítva a földelésünk, esetleg áramvédő kapcsoló is bevan építve a hálózatba,akkor az bizony a biztosíték azonnali leverődésével fog járni. Igaz ez is egy optimális eset, ugyanis ha régen volt vízkőtelenítve a bojlere, és körbeöleli a fűtőszál,az sajnos képezhet akkora ellenálást a fázis és föld között, hogy ne verje le se a megszakítóját, se az áramvédő kapcsolót. ebben az esetben a háztartás fém felülettel ellátott részei, ami a földelésre rávannak kötve, érezhetően potenciálkülömbégre lehetünk figyelmesek, azaz nem üzemszerüen, de belkerülnek a villamos hálozatba.Ha enyhe áramütést,(csípést) érez bármilyen közegben, zuhanyzás, főzés, wc leengedés, azonnal hívjon szakembert ugyanis ez nem játék! Bojlerszerelője azonnal megtudja állpítani a zárlatos vagy szétnyílt fűtőszálat a bojlerben.

Túlságosan csöpögő,folydogáló túlfolyó szelep: Nem ritka hiba, álltalában a rosszúl beálított bojler okozhatja ami időnként túlfűt, és a bojlerben kialakult többlet nyomást engedi ki ilyenkor magából, de sajnos véges számban, ez a szelep sem örök életű.
Egy bizonyos idő után már nemtudja ellátni a szerepét, és sajnos álldandóan csöpögni, vagy folyni fog,mert nem tud rendesen visszazárni. Fontos hogy bojlere optimálisan legyen beállítva, ugyanis egy ilyen szelep cseréjére
olykor csak úgy van lehetőség, hogy egy csomó melegvíz elfollyon a készülékéből.

Lyukas bojler: Könnyen észrevehető probléma. Ha már külömböző helyeken elkezd szivárogni a víz, (bojler tetje, oldala, alaplapja, elektronikája) felől csöpögést vagy folyást észlelünk, az esetek nagy részébén, kilyukadhatott a bojlerünk.
Ilyenkor majdnem minden esetben csere javasolt, Itt is felhívnám a figyelmet! A jól beállított bojlernél nagyon ritka esetben történik ilyen. Elég neki 2 évente egy vízkőtelenítés, és minden mehet tovább a megszokott kerékvágásában.

„nem fűt, vagy be sem kapcsol a bojler„:A túlvízkövesedett bojler egyik ismeretebb jellemzője.Már akkor a vízkőre gyanakodhat, amikor bojlere nem képes olyan ütemben felmelegíteni a vizet, mint régen.
A megnövekedett energiafogyasztás is gyanús lehet, ugyanis ilyenkor állandóan fűteni fog bojlere, hiszen sohasem tudja elérni abeállított a hőfokot, ami a következő és utolsó lépéshez vezet, az elektronika letiltásához.
Viszont, ha már odaáig fajul a dolog hogy be sem kapcsol,akkor szinte 100%-igbiztosak lehetünk abban,hogy az elektronika védelme lépett életbe. ez biztosítja azt a bojlernek, hogy ne tudjon tűlfűteni készüléke,
ami esetleges komplikációkkal járhat, amint azt már feljebb kifejtettem. Ilyenkor már nem tudja a rárakódott szgietelés miatt ellátni a feladatát, és sajnos ilyenkor akár napokra is melegvíz néálkül maradhat egy egész család,
amire egy bojlerszerelő megtudja nézni.

Ha a fenti leirt hibák közül bármelyiket is észleli, ne habozzon megkeresni egy hivatásos víz vagy bojler szerelőt, ugyanis ha addig vár vele amíg már be sem kapcsol a bojler, akkor fog tudatosulni magunkban a tény,
hogy milyen fontos is egy embernek a háztarátásában a melegvíz.

Pár lépés amivel megnövelhei bojlere élettartamát:
-Maximum 2 évente Vízkőtelenítés, komplett alaplap felújítással( fűtőszál, anód, tömítések cseréje) !!Feszültségmentes állapotban!!
-nem tekeri túlságosan fel termosztátját. Egy bojler ideális melegvíz hőmérséklete 60 fok, se több sem kevesebb!
-Nyomáscsökkentő használata, ha azt a beérkező víznyomás megköveteli!
-Tömítések , csövek évenkénti ellenörzése.

No Comments
Add Comment
Name*
Email*
Website