Sokéves vízszerelő tapasztalatunk eredményeként garantált minőséget biztosítunk a vállalt munka gyors, pontos és precíz elvégzését illetően, hiszen mindig megrendelőink maximális elégedettségére törekszünk.
+36304202376

Budapest és Pest megye

|

Hívható: 7-20-ig

Kövessen minket
Top

Blog

Miért fontos a vízkőtelenítés a bojlerek esetében?

Miért fontos a vízkőtelenítés a bojlerek esetében?

 

Többen feltehetik maguknak a kérdést: miért fontos a vízkőtelenítés? A magas ásványianyag-tartalommal rendelkező vízvezetékek esetében mindenképpen gondolni kell a védekezésre, hiszen a vízkő problémát okozhat a háztartási készülékekben, és csökkentheti azok hatékonyságát.

 

Mi az a vízkő?

 

Kezdjük az alapoknál! A vízkő (vagy más néven kalcium-karbonát) olyan ásványi lerakódás, amely akkor képződik, amikor az úgynevezett kemény vízben oldott kalcium- és karbonátionok kiválnak. Ez általában akkor történik, amikor a víz elpárolog, gyakori jelenség például csapokon, zuhanyfejeken, a csempéken és a vízforralókban, no meg természetesen a bojlerekben is. Ez a kéretlen kálcitréteg fehér vagy sárga színű lehet, és sok esetben kifejezetten nehéz eltávolítani. 

 

Miért fontos a vízkőtelenítés?

 

Két-három évente mindenképpen érdemes igénybe venni  vízkőtelenítés tszolgáltatásunkat
, mert a vízkő lerakódása csökkenthetik a bojler hatékonyságát akadályozva a hőátvitelt, ami növeli az energiaszükségletet a vízmelegítéshez. 

 

Ezáltal növekszik az elektromos bojler üzemeltetési költsége is. Emellett a vízkő károsíthatja a bojler lényeges alkatrészeit, és növelheti a meghibásodások esélyét, ezért vízszereléssel kapcsolatos szolgáltatásaink közül ezzel mindenképpen érdemes élnie.

 

Az eljárás során eltávolítjuk a lerakódásokat a bojler belsejéből és a fűtőelemekről, így lehetővé tesszük, hogy a készülék hatékonyan működjön, és a lehető legkevesebb energia felhasználásával lássa el a feladatát. Ezenkívül a rendszeres karbantartás és vízkőtelenítés csökkentheti a bojler meghibásodásának esélyét és meghosszabbíthatja az élettartamát.

Hogyan történik a vízkőtelenítés?

 

Először is áramtalanítjuk a készüléket, és hagyjuk kihűlni. Ezután, jellemzően a biztonsági szelepen keresztül leeresztjük a bojlert, melyet ezt követően, az alsó rögzítőcsavarok eltávolításával szétszerelünk, majd óvatosan eltávolítjuk a fűtőszálat a belsejéből, melyet aztán alaposan – mechanikai úton megszabadítunk a nem kívánt lerakódásoktól.

 

Ilyenkor, ha már amúgy is szét kellett szedni a készüléket, mindenképpen érdemes még egy fontos alkatrészt kicserélni.

Az anód egy speciális ásványi rúd, amely a bojler belsejében található, és segít megvédeni annak belső felületeit a korróziótól. Ha az alkatrész erősen elhasználódott, vagy már túl sok lerakódás gyűlt fel rajta, akkor cserélni kell. Ha hozzáférünk az anódhoz, eltávolítjuk a rögzítőcsavarokat, majd kivesszük a foglalatból. Behelyezzük az új rudat ugyanarra a helyre, és rögzítjük.

 

A folyamatot az összeszereléssel zárjuk, visszahelyezzük a fűtőszálat a bojler belsejébe, és gondosan becsavarjuk újra a rögzítőcsavarokat. Visszahelyezzük az eltávolított burkolati elemeket is.

 

Még egyszer ellenőrizzük, hogy minden alkatrész megfelelően van-e rögzítve és csatlakoztatva. Visszakötjük a bojlert a hálózatra, és beállítjuk a kívánt hőmérsékletet. Ellenőrizzük, hogy a vízmelegítő megfelelően működik-e, és hogy nincs-e szivárgás vagy egyéb probléma.

Fontos, hogy a folyamat, bár leírva nem is annyira bonyolult, de helyes elvégzéséhez komoly szaktudás és tapasztalat szükséges. Amennyiben kérdése merül fel a témával kapcsolatban, keressen minket bizalommal, állunk rendelkezésére tisztelettel és szakértelemmel!

 

 

No Comments
Add Comment
Name*
Email*
Website